Suomen kesäyliopistot ry:llä on ilo järjestää vapaan sivistystyön työntekijöille, opettajille ja vapaaehtoisille maksutonta henkilöstökoulutusta digiopetuksesta ja -ohjauksesta vapaassa sivistystyössä. Koulutuksen tavoitteena on tukea VS:n opetus- ja ohjaushenkilöstön osaamisen kehittymistä nostamalla esiin keskeiset työn muutokset.
Koulutus järjestetään syksyn 2020 aikana ja se on Opetushallituksen rahoittama ja Suomen eOppimiskeskus ry:n tuottama.
Ilmoittautuminen “Digiopetus ja -ohjaus vapaassa sivistystyössä” -koulutusosioon ja webinaareihin on päättynyt. Vapaan sivistystyöntekijät voivat pyytää kuitenkin koulutusten ja webinaarien tallenteita henkilökohtaiseen käyttöönsä 2020 loppuun asti.
Voit pyytää linkkiä haluamaasi tallenteseen/tallenteisiin hankekoordinaattorilta lähettämällä sähköpostia osoitteeseen toni.koskinen@turunkesayliopisto.fi.
Digiopetus ja -ohjaus vapaassa sivistystyössä -koulutusosio (laajuus 2 op)
Koulutuksessa käsiteltiin digiopetuksen ja -ohjauksen teemoja teoreettisella että käytännön tasolla. Opetuksessa painotetiin digiopetuksen ja -ohjauksen hyvien käytänteiden ja esimerkkien jakamista, koordinoitua yhdessä tekemistä sekä verkostojen merkitystä osaamisen kehittämisen tukena. Osiossa perehdyttiin oppimisprosessin suunnitteluun, oppimisen ohjaukseen, arviointiin ja erilaisiin oppimista tukeviin työmenetelmiin ja digitaalisiin työvälineisiin.
Koulutuskokonaisuus koostui 1-3 koulutuspäivästä, 7 webinaarista ja henkilökohtaisesta oppimistehtävästä (johon saa kouluttajalta tukea). Koulutuksella oli käytössä Google Classroom -oppimisympäristö materiaalien jakamista ja tehtävien palauttamista varten.
Kohderyhmä: Vapaan sivistystyön tuntiopettajat, koulutussuunnittelijat sekä muu henkilökunta, Geronet-digitutorit.
Koulutuspäivät
Koulutuspäivät koostuvat asiantuntijaluennoista ja iltapäivän työpajatyöskentelystä. Koulutuspäivillä on oma teema, jonka kautta digiopetusta ja -ohjausta tarkastellaan. Voit osallistua yhteen tai useampaan sinua kiinnostavaan koulutuspäivään.
Kaksi ensimmäistä koulutusta toteutetaan verkossa Adobe Connect -verkkokokouspalvelulla. Seniorit digin äärellä -koulutus pidetään Zoom-verkkokokouspalvelulla.
Koulutuspäivät
- 6.11. ja 13.11. Seniorit digin äärellä klo 9.30-12.00
- Koulutuspäivien sisältö ja tavoitteet tästä.
- 25.9. Näin luot osallisuutta ja ylläpidät vuorovaikutusta verkossa klo 9.30-15.30
- Koulutuspäivän sisältö ja tavoitteet tästä.
- 2.10. Digipedagogiikka: teknologia oppimisen ja ohjauksen apuna klo 9.30-
- Koulutuspäivän sisältö ja tavoitteet tästä.
Koulutuspäivien yhteiset osuudet on tallennettu ja ne on katseltavissa myös jälkikäteen. Harjoituksia ja keskusteluja ei tallennettu.
Koulutusosion webinaarit
Kaikille muille vapaan sivistystyöntekijöille ja Geronet-tutoreille.
Webinaarit järjestetiin kerran viikossa aina torstaisin 8.10.-19.11. klo 13.00-14.15.
Webinaarien aiheet olivat:
- Webinaari 1: Muuttuva opettajuus, yhteisölliset koordinoidut työskentelytavat 8.10.
- Webinaari 2: Käyttäjälähtöinen ja osallistava opetuksen suunnittelu 15.10.
- Webinaari 3: Palaute ja arviointi verkko-opetuksessa ja -ohjauksessa 22.10.
- Webinaari 4: Ohjaustyö verkossa 29.10.
- Webinaari 5: Yksityisyyden suoja verkko-opetuksessa 5.11.
- Webinaari 6: Verkon sisältöjen hyödyntäminen opetuksessa ja tekijänoikeudet 12.11.
- Webinaari 7: Yhteisöllinen oppiminen ja erilaisia pedagogisia malleja opetuksessa 19.11.
Webinaarien alussa olevat yhteiset osiot tallennetiin ja ne voi katsoa myös jälkikäteen. Harjoituksia ja keskusteluja ei tallennettu.
Koulutuksen tuottaja ja kouluttajat
Koulutuksen tuottaa Suomen eOppimiskeskus ry on valtakunnallinen yhdistys, joka edistää verkko-opetuksen ja digitaalisten opetustoteutusten käyttöä, tutkimusta ja kehittämistyötä yrityksissä, oppilaitoksissa ja muissa organisaatioissa.
Harto Pönkä. Perehtynyt mm. koulutusteknologiaan, yhteisölliseen oppimiseen, pedagogisiin malleihin ja digitaalisiin oppimisalustoihin. Muita osaamisalueita ovat mm. sosiaalinen media, digitaalinen viestintä ja markkinointi sekä tietosuoja. Kirjoja: Sosiaalisen median käsikirja, Open somekirja, Mediakasvatuksen käsikirja (kappale: Sosiaalisen median opetus ja käyttö opetuksessa).
Anne Rongas. Perehtynyt erityisesti teknologian opetuskäyttöön, aikuisten oppimiseen, oppimisen psykologiaan, yhteisölliseen ja uudistavaan oppimiseen ja oppimista tukevaan arviointiin.
Tarmo Toikkanen. oppimisympäristöjen design-tutkija, opettajankouluttaja, yrittäjä, tietokirjailija, palvelumuotoilija. Kirjoittanut mm. kirjat Sosiaalinen media opetuksessa ja Opettajan tekijänoikeusopas. Kehittänyt Edukata-mallin koulujen osallistavaan muotoiluun.
Leena Vainio. kouluttaja (verkkopedagogiikka, verkko-ohjaus, vertaistyöskentely, oppimisen arviointi, oppimisympäristöt, oppimisanalytiikka). 30-vuoden kokemus tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön kehittymisestä.